Nieuws: 05 Oct 2016

" alt="">

Acht factoren die u gelukkig maken!

Geluk is zo ongeveer de persoonlijkste emotie die je kunt hebben. Iedereen krijgt het door wat anders: de glimmende auto, een felbevochte promotie, een gelukkig huwelijksleven of gezonde kinderen. Er zijn heel wat factoren waar je dat geluksgevoel van kunt krijgen. Ook op het werk. Management consultant Srinivasan ziet acht factoren die veel mensen het geluksgevoel geven op hun werk.

Geluk en succes zijn nauw met elkaar verbonden. Zonder een geluksgevoel wordt niemand echt succesvol in zijn werk, houdt hij dat werk minder lang vol en hij zal er na verloop van tijd zelfs een hekel aan krijgen. De uitdrukking ‘met frisse tegenzin naar je werk’ komt uit de tijd dat mensen werkten voor hun geld, en in hun vrije tijd de dingen deden die ze echt leuk vonden. Die opvatting is steeds moeilijker vol te houden, zeker als je steeds langer moet doorwerken.

Acht geluks’knopjes’
Srinivasan onderzoekt waar dat geluksgevoel vandaan komt, hoe je het vasthoudt en hoe je het kunt versterken. Hij benoemt acht factoren die het geluksgevoel bevorderen en het juist daardoor nog sterker maken. Nu hoeft u alleen nog maar te bepalen welke geluksknopjes bij u het beste werken.

De kracht van het ‘positief denken’
Alles wat u doet, of het nu zakelijk of privé is, gaat beter als u eraan begint met een positieve grondhouding. Zo verkoopt u 37 procent meer, heeft u 40 procent meer kans op een promotie, en u bent maar liefst tien maal meer betrokken bij uw werk en het bedrijf als u begint met de gedachte: dit gaat mij lukken.

Betere contacten met gelukkige mensen
De meest succesvolle mensen in uw omgeving zien er waarschijnlijk gelukkig uit. Niet dat ze de hele tijd lachend rondlopen, maar ze hebben iets in hun uitstraling dat u die indruk geeft. Ze zijn gemotiveerd voor hun werk, en oprecht geïnteresseerd in wat u doet en wat u te bieden heeft. Die positieve grondhouding straalt af op de mensen met wie ze in contact komen. Vooral managers hebben er baat bij.Roddeltantes

Creativiteit en geluk gaan samen
Creatieve invallen, andere mogelijkheden en nieuwe denkwijzen onstaan niet bij mensen die druk en gestresst zijn. Met een ontspannen en positieve grondhouding komen vaak de creatiefste invallen. Wie werk doet dat goed bij hem past, bereikt dat eerder en vaker. De hersenen zijn gefocust, maar niet overbelast met allerlei andere zaken die ook om aandacht vragen.

Geluk is gezond
Gelukkige mensen hebben een lagere hartslag en bloeddruk. Dat komt door endorfines, de gelukshormonen die u in een prettige stemming brengen. Tegelijk verlaagt het lichaam de aanmaak van stresshormonen als cortisonen. Wie dat gevoel van ‘flow’ ervaart in zijn werk, zit op de juiste plek en werkt in het juiste tempo, dat hem en haar optimaal laat presteren.

Gezonde mensen zijn minder vaak ziek
Gelukkige mensen huizen in gelukkige lichamen. Met een beter functionerend afweersysteem tegen allerlei ziekten, waardoor gelukkige mensen minder vaak ziek zijn dan pessimisten en mensen die niet goed in hun vel en niet op de goede plek zitten, en niet goed ‘in hun kracht’ functioneren. Klinkt logisch. Maar volgens Srinivasan gaat het nog wat verder. Wie kwaad is, verbitterde of jaloerse opmerkingen maakt, ademt daarmee zoveel toxines uit dat die lucht giftig genoeg is om 50 kleine biggetjes te doden. Het geeft een nieuwe betekenis aan ‘ergens kwaad van spreken’….

Gelukkige mensen herstellen sneller van stress
Het volgt bijna vanzelfsprekend uit de vorige twee tips: een betere hormoonhuishouding zorgt er ‘natuurlijk’ ook voor dat u minder last heeft van stressvolle gebeurtenissen. En mocht het dan toch eens gebeuren, dan zijn gelukkige mensen sneller weer hun ‘gelukkige’ zelf, stelt Srinivasan.

Gelukkige mensen nemen meer verantwoorde risico’s
Ze denken positiever over zichzelf, en over de wereld om hen heen, dus is het voor gelukkige mensen makkelijker om hun angsten te overwinnen. Ze herinneren zich die keren dat het goed afliep toen ze een risico namen, zoals die salarisverhoging terwijl het niet goed ging met het bedrijf, het “ja” woord van hun vriend(in), dat huis, ondanks die hoge hypotheek. Wie slecht in zijn vel zit, wil dat gevoel niet versterken met een teleurstelling.

Gelukkige mensen reageren evenwichtiger
En als er dan toch iets niet goed gaat? Dan reageren gelukkige mensen daar beter op dan mensen die toch al kwaad, boos, verdrietig of somber zijn. Beter wil volgens Srinivasan zeggen: evenwichtiger, zonder te overdrijven of door te slaan. Bedenk maar hoe u reageert op een onverwachte file, of een net gemiste aansluiting in het openbaar vervoer. Bent u gelukkig, dan lacht u erom. Heeft u net een slechte dag op kantoor gehad? Oei.

Bron: overduurzameinzetbaarheid.nl