4 juli 2024

Hoe veilig voel jij je op je werk? Sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer

Stel je eens voor: een werkplek waar ongewenst gedrag zoals pesten, intimidatie en seksuele grensoverschrijding niet getolereerd wordt. Idealiter zou dit overal de standaard zijn, maar de realiteit toont een ander beeld voor veel werknemers. Wat betekent het om je echt veilig te voelen op je werk, en wat zijn de gevolgen als een dergelijke basisveiligheid ontbreekt?

Sociale veiligheid en psychologische veiligheid worden vaak door elkaar gehaald, maar ze hebben verschillende betekenissen. Sociale veiligheid betreft de procedures en regels die werknemers beschermen tegen ongewenst gedrag, zoals pesten en intimidatie. Psychologische veiligheid gaat nog een stap verder, en creëert een cultuur waarin teamleden zich vrij voelen om ideeën te uiten, fouten te maken en vragen te stellen, zonder angst voor consequenties. Beide zijn fundamenteel voor het welzijn van medewerkers en de effectiviteit van een organisatie.

Lees het volledige artikel op de site van ser.nl. 

Bron: Nieuwsredactie: ‘Hoe veilig voel jij je op je werk? Sociale en psychologische veiligheid op de werkvloer’, ser.nl, 2 juli 2024.

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier