Werkgeluk als organisatiecultuur

Werkgeluk als organisatiecultuur

Werkgeluk betreft zowel de individuele gelukservaring als een organisatiecultuur die plezier op het werk stimuleert. Het is positief te beïnvloeden door het structureel aandacht te geven, het bewustzijn erover te vergroten en als organisatie bewust keuzes te maken die bijdragen aan het werkgeluk. Dat betekent structureel aandacht geven aan punten die belangrijk zijn bij het ervaren van geluk, zoals betrokkenheid, zingeving, autonomie en werksfeer. En aanmoedigen dat medewerkers zelf verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen voor hun eigen werkgeluk.

Werkgeluk in de organisatie vergroten

Voor werkgeluk is enerzijds de inzet van de individuele medewerkers belangrijk. En anderzijds de inzet van het hoger management en leidinggevenden om een cultuur te creëren waarin de voorwaarden voor werkgeluk worden geschapen en er ruimte is voor medewerkers om hun eigen verantwoordelijkheid op te pakken. Als de basisvoorwaarden aanwezig zijn en het gesprek hierover gevoerd kan worden, kan werkgeluk een realiteit worden. Hiërarchische verhoudingen binnen een workshop kunnen minder veilig voelen, vandaar dat wij twee varianten aanbieden:

 • Werkgeluk als organisatiecultuur voor leidinggevenden en het kader. Zie hieronder.
 • Eigen regie op werkgeluk voor medewerkers.

Inhoud

Werkgelukkige medewerkers leveren organisaties diverse concrete voordelen op zoals minder verzuim en verloop. Maar ook bijvoorbeeld meer creativiteit en innovatie, betere samenwerking en grotere  bevlogenheid – wat uiteindelijk bijdraagt aan betere bedrijfsresultaten. In deze workshop wordt onderzocht hoe werkgeluk als organisatiekenmerk kan worden nagestreefd, waar het meeste behoefte aan is binnen de eigen organisatie en hoe dit in de organisatie vormgegeven kan worden. In verschillende oefeningen wordt daarnaast ervaren wat de impact is van verschillende interventies en hoe leidinggevenden medewerkers kunnen stimuleren met eigen werkgeluk aan de slag te gaan.

Resultaat

Na afloop van de workshop hebben de deelnemers:

 • Kennis van en een concreet beeld bij de begrip werkgeluk.
 • Duidelijk in beeld welke voordelen werkgeluk als organisatiecultuur oplevert.
 • Ervaren hoe ze kleine geluksmomentjes voor zichzelf en anderen kunnen creëren.
 • Ideeën ontwikkeld ten aanzien van het scheppen van voorwaarden voor meer werkgeluk.
 • Strategieën bedacht om werkgeluk structureel aandacht te geven.
 • Praktische tips & tricks om zowel eigen werkgeluk te vergroten en te bestendigen als dat van medewerkers.

Voor deelnemers die de strategieën en tactieken voor werkgeluk als organisatiecultuur willen concretiseren en operationaliseren, bieden we een verdiepingsworkshop.

Voor wie

Hoger management en leidinggevenden uit alle geledingen van de organisatie.

Praktische informatie  

 • Dlnrs:          12 personen.
 • Datum:       in overleg.
 • Duur:           4 uur.
 • Locatie:      in overleg.

Bedrijfsevent

Bent u op zoek naar een inspirerend bedrijfsevent? Al onze workshops/trainingen zijn te volgen in combinatie met experience events, zoals een padelclinic onder begeleiding van een ervaren trainer.  

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier