Nieuws: 27 mrt 2024

Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress

Flexibele arbeidskrachten, werkende mantelzorgers en medewerkers in zorg en onderwijs lopen de komende 20 jaar verhoogd risico op uitval door werkstress. Een integrale preventieve aanpak is nodig om meer verzuim en uitval te voorkomen, stellen TNO en RIVM.

Welke invloed hebben toekomstige maatschappelijke ontwikkelingen op werkstress? In het onderzoek De impact van maatschappelijke ontwikkelingen op de psychosociale arbeidsbelasting van werkenden richten onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO hun blik op de toekomst.

Het rapport noemt acht belangrijke maatschappelijke ontwikkelingen die impact hebben op de psychosociale arbeidsbelasting. Dat zijn: de vergrijzende beroepsbevolking, de combinatie van werk en mantelzorg, de tekorten op de arbeidsmarkt, flexibele contracten, werken voor online platforms (zoals Uber of Thuisbezorgd), artificiële intelligentie, hybride werken en ervaren prestatiedruk.

Lees het volledige artikel op de site van arbo-online.nl en/of lees hier meer over het onderzoek.

Bron: Baardemans, W.: ‘Onderzoek: zo beïnvloeden toekomstige ontwikkelingen werkstress’, arbo-online.nl, 26 maart 2024.

Bron: Oostrom, S. van, Soeter, M., Noordt, M. van der, Zon, S. van, Moll, E. van, Oude Hengel, K.: ‘De impact van maatschappelijke ontwikkelingen op de ‘psychosociale arbeidsbelasting’ van werkenden’, rivm.nl, 26 maart 2024.