4 november 2022

‘Mensen zeggen niet: vandaag ga ik eens lekker een ongeval veroorzaken’

Wat zijn onze grootste valkuilen bij het verbeteren van veiligheid? Carsten Busch vertelt erover aan de hand van een aantal van zijn veiligheidsfabels. Leer van de ervaringen op veiligheidsgebied van deze ‘Indiana Jones van Safety’.

Eén van de grote valkuilen bij het verbeteren van veiligheid is dat we problemen te snel willen oplossen met een simpele verklaring, stelt Carsten. Zo’n simpele verklaring biedt misschien een kortetermijnoplossing, maar geeft op de lange termijn niet werkelijk een antwoord. Bijvoorbeeld: er is een ongeval gebeurd, dat zal wel komen door onveilig of gevaarlijk gedrag. Waarom willen we zo graag een makkelijke oplossing?

“Dat komt allereerst doordat we erg oplossingsgericht zijn”, legt Carsten uit. “We willen een probleem zo snel mogelijk fixen. Vaak beschikken we ook maar over beperkte tijd en middelen en dan zijn makkelijke oplossingen heel fijn. Niet in het minst vanwege de druk die er ook nog eens op staat. Want nadat er iets is gebeurd volgt al heel snel de vraag: door wie of wat komt het? Is er sprake van een technisch defect? Zo niet, dan moet er iemand zijn geweest die iets heeft gedaan wat niet mocht. Dat levert mooie, simpele antwoorden op.”

Lees het volledige artikel op de site van arbo-online.nl.    

Bron: Joosten, J.: “Mensen zeggen niet: vandaag ga ik eens lekker een ongeval veroorzaken”, arbo-online.nl, 4 november 2022.

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier