30 augustus 2018

Moeilijk vervulbare vacature? Kies een creatieve manier om kandidaten te vinden!

We leven in een tijd van krapte op de arbeidsmarkt. Plaats je als bedrijf een advertentie dan is de kans reëel dat het aantal reacties schaars is en/of het CV van de sollicitanten niet goed aansluit bij het gewenste functieprofiel. Dit was ook het geval bij een gespecialiseerd bedrijf in o.a. funderingen. 

Tegelijkertijd begeleidt één van onze re-integratiecoaches een uitkeringsgerechtigde kandidaat naar werk. De kandidaat heeft zijn hele leven met veel plezier gewerkt in de uitvoering van allerhande (timmer)werkzaamheden in de bouw. Helaas maakte een fysieke beperking twee jaar geleden een einde aan dit type werk; het was voor hem niet meer mogelijk om in een dergelijke uitvoerende rol terug te keren.

Wat dan wel?

De re-integratiecoach kreeg de opdracht om met kandidaat een weg te zoeken naar een kans op de arbeidsmarkt. Na de gebruikelijke (netwerk)gesprekken en analyses ontstond een idee. Het bleek dat de kandidaat in een ver verleden met enthousiasme een opleiding tot werkvoorbereider en inkoper had gevolgd. Hij had deze opleiding destijds met succes afgerond, maar er in zijn carrière nooit iets mee gedaan. Zowel de coach als de kandidaat vroegen zich af of daar kansen lagen en de kandidaat besloot – met ondersteuning van de coach – te solliciteren op de vacature als werkvoorbereider.

Open dialoog en creatief, oplossingsgericht denken

De kandidaat werd uitgenodigd voor een gesprek en de werkgever had direct een klik met de kandidaat. Tegelijkertijd zag de werkgever ook een hiaat tussen de werkervaring en competenties van kandidaat en de in de vacature gestelde functie-eisen. Ook zou zijn fysieke beperking een bezwaar kunnen zijn. Onze kandidaat was zich van al deze factoren terdege bewust en er volgde een open gesprek tussen hem en de potentiële werkgever. Parallel daaraan vond er een gesprek plaats tussen de kandidaat, re-integratiecoach en het UWV. Alle feiten, opties en UWV regelingen (computercursus gefaciliteerd door het UWV, 2 maanden gratis proefplaatsing en een no-risk-polis) kwamen aan de orde. Resultaat was dat er in een open sfeer door de directeur van het bedrijf een mooie kans op werk aan de kandidaat werd geboden.

Leidend in dit alles was de vraag aan de kandidaat of hij bereid was zich voor de volle honderd procent in te zetten om deze plaatsing te laten slagen. En dat was hij! Hij wilde niets liever, hoewel hij ook besefte dat hij hard zou moeten aanpoten. Naast een 32-urig dienstverband, zou hij deels in eigen tijd zijn computervaardigheden moeten verbeteren.

Hard werken wordt beloond!

Na een proefplaatsing van twee maanden (gratis, met behoud van uitkering), hard werken en tussentijdse onderlinge afstemming was de nieuwe werkvoorbereider trots en de werkgever tevreden. De proefplaatsing werd verlengd met een tijdelijke arbeidsovereenkomst van een jaar.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of vrijblijvend advies? Bel ons op 088 – 28 66 055 of vul het contactformulier in.

Auteur: Marianne van der Meer, Employability Coach Active Health Group

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier