8 april 2020

Gezondheidsregelingen op het werk houden gezondheidsongelijkheid veelal in stand

Hoger opgeleide medewerkers hebben een betere gezondheid dan lager opgeleide medewerkers en het gebruik van gezondheidsregelingen op het werk heeft een positieve relatie met gezondheid. De gezondheidsregelingen op het werk houden in hun huidige vorm echter het verschil in gezondheid tussen hoger opgeleiden en lager opgeleiden veelal in stand, concluderen socioloog Anne van der Put en collega’s in hun onderzoek.

Het gebruik van gezonde menu’s en sportvoorzieningen op de werkvloer kan zelfs bijdragen aan het vergroten van gezondheidsongelijkheden, omdat laagopgeleide medewerkers daar minder vaak gebruik van maken. Health checks kunnen daarentegen bijdragen tot het verminderen van ongelijkheden op gezondheidsgebied, aangezien lager opgeleide medewerkers deze vaker zullen gebruiken dan hoger opgeleide medewerkers. Van der Put c.s. adviseert dan ook laagopgeleide medewerkers te stimuleren om meer gebruik te maken van de gezondheidsregelingen.

Lees het volledige artikel op de website van sciencedirect.com

Bron: Van der Put, Anne C. c.s., ‘Worksite health promotion and social inequalities in health’, in: SSM, Population Health, volume 10, april 2020

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier