Nieuws: 26 aug 2019

Openheid op het werk over psychische problemen – doen of niet?

Veel mensen kampen met psychische problemen, maar weten niet of zij er verstandig aan doen hierover open te zijn op hun werk of bij solliciteren. Openheid kan positief werken (begrip, werkaanpassingen) maar zeker ook negatief (stigmatisering, discriminatie). Of openheid goed of slecht uitpakt hangt af van veel factoren, waarbij vooral de wijze van communiceren belangrijk is, blijkt uit nieuw onderzoek van dr. Evelien Brouwers en collega’s (Tranzo, Tilburg University).

In het onderzoek werden vijf groepen die met dit dilemma te maken hebben geïnterviewd: werkgevers, HR managers, mensen met psychische problemen, ervaringsdeskundigen en re-integratieprofessionals, zoals job coaches en bedrijfsartsen. Een van de conclusies van het onderzoek luidde dat meer aandacht voor de wijze van communiceren de duurzame inzetbaarheid van mensen met psychische problemen naar verwachting sterk kan vergroten.

Lees het volledige artikel op de website van de Tilburg University en/of download het onderzoeksrapport.

Bron: Redactie, ‘Openheid op het werk over psychische problemen: het kan onder voorwaarden’, www.tilburguniversity.edu, 14-8-2019