Nieuws: 08 jun 2020

Thuiswerken nu en in de toekomst: Zeven prangende vragen beantwoord

Zoveel mogelijk vanuit huis werken. Dat is de nieuwe status quo voor alle niet-vitale beroepen. En dat blijft ook nog wel even zo, als het aan kabinet ligt. Daarom zeven belangrijke vragen over thuiswerken, voor nu en in de toekomst.

1. Thuiswerken: wat doet dat eigenlijk met ons? 

Thuiswerken heeft eigenlijk meer positieve dan negatieve effecten, meent Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie en schrijver van het boek Op naar geluk. ,,Het zorgt voor een gevoel van autonomie. Dat is een basale behoefte van de mens. Bovendien merken mensen dat thuiswerken veel efficiënter is. Je hebt minder eindeloze vergaderingen en geen reistijd. Het probleem is dat mensen nu niet mógen thuiswerken maar dat ze móéten. Dat is niet voor iedereen even fijn, zeker als je jonge kinderen thuis hebt die je moet managen. Een ander nadeel is het gemis van sociaal contact. Daar hebben vooral extraverte mensen last van. Introverte mensen floreren in veel gevallen juist.’’

2. Wie is verantwoordelijk voor een goede werkomgeving thuis?

De werkgever is verplicht om de kosten van een goede werkplek te betalen. Ook thuis, stelt Tom Nicolai, advocaat arbeidsrecht, van Yspeert advocaten. Lees het volledige artikel op de site van ad.nl.

Bron: Marie Louise Hoogendoorn ‘Thuiswerken nu en in de toekomst: Zeven prangende vragen beantwoord’, ad.nl, 30-05-2020.