Nieuws: 24 nov 2021

Verplichte sluiting rookruimtes bedrijfsleven

Vanaf 1 januari 2022 geldt een verbod op alle rookruimtes in kantoren en bedrijfspanden in Nederland. Met de sluiting wil de overheid bijdragen aan een gezonde en veilige werkplek. Rookruimtes faciliteren het roken, versterken de norm ‘roken is normaal’ en vanwege het ‘lekken’ van schadelijke stoffen zijn ze schadelijk voor omstanders en schoonmakers. Bovendien geldt ‘zien roken, doet roken’; het brengt anderen in de verleiding.

Verplichting werkgevers: instellen, aanduiden, handhaven

Iedere werkgever is verplicht om per 1 januari a.s. ervoor gezorgd hebben dat de rookruimtes zijn gesloten (instellen). Het verbod moet op de betreffende locatie gecommuniceerd zijn (aanduiden). En er dient door de werkgever op gecontroleerd te worden dat er nergens meer wordt gerookt (handhaven). Mag er dan nergens meer gerookt worden? De werkgever mag eventueel buiten het gebouw een beschutte rookplek inrichten, zoals een abri op de parkeerplaats. Een rookplek op een binnenplaats en onder een afdakje mag niet. Ook mag het geen overlast geven voor bijvoorbeeld bezoekers en mensen in het gebouw. En de rookplek mag ook niet tegelijk een andere functie hebben, zoals een fietsenstalling.

Lees meer informatie in het persbericht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport of bekijk de Factsheets.

Bron: Nieuwsredactie: “Rookruimtes in alle bedrijfspanden per 1 januari gesloten”, sluitingrookruimtesbedrijfsleven.pr.co, 22 november 2021 en nieuwsredactie: “Sluiting rookruimtes bedrijfsleven”, sluitingrookruimtesbedrijfsleven.pr.co.