Nieuws: 14 nov 2022

Vier op de tien werkgevers vindt werkdruk een van de belangrijkste arbeidsrisico’s

In 2021 gaf 40% van de werkgevers aan dat werkdruk tot één van de belangrijkste risico’s binnen het bedrijf hoort. Om dit aan te pakken zetten ze vooral in op het verhogen van de autonomie, instellen van een aanspreekpunt en het aanpassen van het werk. Dit blijkt uit de factsheet ‘Werkstress’ die TNO vandaag, bij de start van de week van de werkstress, publiceert. Een week die nog hard nodig is. Na een dip in de corona tijd nam het aantal werknemers met burn-outklachten weer toe, en ook de verzuimkosten blijven nog altijd hoog. De factsheet is gebaseerd op de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS en de Werkgevers Enquête Arbeid (WEA) van TNO.

In 2021 hadden bijna 1,3 miljoen Nederlandse werknemers burn-outklachten. Dat zijn er iets meer dan in het corona jaar 2020 (1,2 miljoen), maar net zo veel als in 2019. Ruim 4 op de 10 werknemers gaf aan dat er het nodig is om maatregelen tegen werkstress te treffen en 37% van de werknemers geeft aan dat werkdruk of werkstress de reden is van hun werkgerelateerde verzuim. De daling in psychische klachten tijdens de coronapandemie heeft zich daarmee niet doorgezet. Dit is ook terug te zien in het aantal verzuimdagen. In 2021verzuimden werknemers in totaal 11 miljoen dagen wegens werkstress. In 2020 waren dit er nog 9 miljoen.

Lees het volledige artikel op de website van monitorarbeid.tno.nl.

De factsheet is hier te downloaden.

Bron: Nieuwsredactie: ‘Vier op de tien werkgevers vindt werkdruk een van de belangrijkste arbeidsrisico’s’, monitorarbeid.tno.nl, 14 november 2022.