1 oktober 2018

Wajong kandidaat aan het werk in haar droombaan

Op verzoek van het UWV had ik een kennismakingsgesprek met een Wajong kandidaat. Een jonge vrouw die zichtbaar moeite had met het gesprek. Tijdens het gesprek bleek dat ze erg tegen de re-integratie op zag, omdat ze het jaar ervoor slechte ervaringen had gehad met een re-integratiebedrijf. Ze vertelde dat ze aan het eind van dat traject een baan als Wajong-er had gevonden, maar het re-integratiebedrijf had haar leidinggevende en collega’s uitgebreid geïnformeerd over haar wajong-status. Dit was met goede bedoelingen gedaan, om te zorgen dat haar nieuwe werkomgeving rekening met haar beperkingen zou houden. Die beperkingen waren vooral een gebrek aan zelfvertrouwen en het moeilijk kunnen omgaan met een nieuwe situatie.

Deze uitleg had helaas averechts gewerkt, ze voelde een duidelijke stempel op haar hoofd, waardoor ze niet serieus werd genomen door haar omgeving. Het gevolg was dat haar zelfvertrouwen helemaal instortte en dat ze sindsdien erg op zag tegen een nieuwe baan.

Tijdens dit traject hebben we onderzocht wat voor haar de juiste omstandigheden waren waaronder zij goed zou kunnen functioneren en in welke werkomgeving dat zou kunnen zijn. Er kwam een voorliefde voor auto’s naar boven, die had ze al sinds haar jeugd. Haar droombaan was receptioniste in een autobedrijf.

In overleg hebben we gekeken hoe ze het beste haar CV kon opzetten waardoor niet de gaten in haar CV zichtbaar waren, maar juist de aandacht lag op alle competenties die zij wèl in huis had.

Ook haar motivatiebrief hebben we volledig veranderd: geen opsomming van werkervaring en competenties, maar een korte persoonlijke brief waarin haar passie voor auto’s en formule 1 races en rally rijden eruit sprongen. Met deze brief en CV werd ze al snel uitgenodigd om op gesprek te komen. Ze eindigde een paar keer als tweede, maar na 2 maanden was het raak en had ze precies de juiste droombaan gevonden, die ook qua werkomstandigheden bij haar aansloot. Ze werkt er met veel plezier en voldoening.

Zo zie je maar weer, dat elk traject maatwerk is en op de individuele situatie moet worden toegespitst, zodat ieders kwaliteiten worden benut.

Meer informatie

Wilt u meer informatie of vrijblijvend advies? Bel ons op 088 – 28 66 055 of vul het contactformulier in.

Auteur: Irene van Leeuwen, Employability Coach, Active Health Group

Vrijblijvend advies

Wilt u vrijblijvend advies of meer informatie?

Contactformulier