Waarschijnlijk beschikt jouw organisatie over een RIE. En waarschijnlijk besteedt die aandacht aan acute risico’s: giftige en explosieve stoffen, de veiligheid van de machines. Maar hoe staat het met de risico’s op lange termijn, met de duurzame inzetbaarheid?
Veertig jaar geleden werkte Rob van Houten bij de politie. Geweldig werk, vond hij dat, maar het was wel hard aanpoten. Niet alleen moest hij ’s nachts op patrouille, maar overdag wachtte hem stapels papierwerk. “Op een avond zat ik even te kletsen met een crimineel die ik had ingerekend”, herinnert hij zich. “En ik weet nog goed wat ik tegen hem zei: ‘Jij hebt meer vrije tijd dan ik.’”
Inmiddels is Van Houten veiligheidskundige en ook verzorgt hij een presentatie tijdens de Arbo Actualiteitendag. Het onderwerp grijpt terug op de bovenstaande ervaringen: duurzame inzetbaarheid in de RIE. “Toen ik 20 was, vond ik die baan geweldig, en ik had ook een tomeloze energie. Maar al die nachtdiensten zijn natuurlijk niet gezond, en die werkdruk die daar nog bovenop komt, maakt het erg belastend. Dus moet je je ernstig afvragen hoe het staat met de duurzame inzetbaarheid. Hoe lang kunnen mensen zo’n functie uitoefenen?”
Lees het volledige artikel op de site van arbo-online.nl.
Bron: Passenier, P.: “De RIE is een mooie prikkel voor duurzame inzetbaarheid”, arbo-online.nl, 8 maart 2023.