In het bedrijfsleven draait het niet alleen om de omzet- en winstcijfers, leerde Phill Robinson van zijn leermeester Marc Benioff, de eigengereide topman van softwarebedrijf Salesforce.
In het bedrijfsleven draait het niet alleen om de omzet- en winstcijfers, leerde Phill Robinson van zijn leermeester Marc Benioff, de eigengereide topman van softwarebedrijf Salesforce.
Het was een gedenkwaardig sollicitatiegesprek bij Salesforce, het grote Amerikaanse softwarebedrijf. Phill Robinson zit te wachten op de grote baas, Marc Benioff, die een half uur te laat arriveert. In hawaïshirt en met golden retriever. Dan komt er een lichtgehandicapte medewerker binnen met de thee die deels op Robinsons pak belandt. Het is voor de hond het sein om Robinson te bespringen en schoon te likken.
’Toen wist ik’, zegt de inmiddels 53-jarige Robinson, ‘dat het anders kan.’ Tot dan toe kende de huidige bestuursvoorzitter van het Nederlandse softwarebedrijf Exact alleen de snoeiharde omstandigheden van Silicon Valley: altijd werken, veel stress en weinig contact met vrouw en kinderen. ‘Het was een van de redenen dat mijn huwelijk strandde.’
Marc Benioff is een voorbeeld voor Robinson, een voorbeeld dat hij ook bij Exact volgt. Want net als Benioff heeft Robinson geen zin in een traditionele afrekencultuur. Die is volgens hem ook niet nodig; Salesforce bewijst dat plezier en prestaties samen kunnen gaan. Niet voor niets is het in 1999 opgerichte Salesforce uitgegroeid tot een bedrijf met meer dan 29.000 medewerkers en een omzet van ongeveer $12 mrd.
Phill Robinson begint in 2003 bij Benioff, eerst als marketeer voor de Europese landen, later als bestuurder die verantwoordelijk is voor de wereldwijde marketing. Op het hoofdkantoor in San Francisco neemt Robinson elke dag deel aan de verplichte yogasessies en wordt hij net als iedereen op gezette tijden grondig gemasseerd.
‘En met zijn personeelsbeleid’, zegt Robinson, ‘richt Benioff zich niet alleen op witte heteroseksuele mannen uit de middenklasse, maar ook op vrouwen, andere culturen en alternatieve seksuele voorkeuren.’ Dat doet Robinson zelf ook, onder meer omdat twee van zijn dochters lesbisch zijn.
De betrokkenheid van Marc Bernioff strekt verder dan het bedrijf. Hij wil de samenleving ondersteunen en dus mogen zijn medewerkers werktijd besteden aan een goed doel. Robinson zelf doet dat bij een Pools centrum voor kinderen met kanker waar hij samen met collega’s de buiten muren verft. ‘Het was hard werken,’ zegt Robinson, ‘maar ik genoot. De beste teambuilding ooit!’
Phill Robinson wordt geboren inhet Britse Leicester en leert al opjonge leeftijd aan te pakken. Zijnvader is zetter in een drukkerij, zijn moeder werkt als kantinejuffrouw op een middelbare school en ermoeten veel uren worden gemaakt om rond te komen. Op schoolontpopt junior zich als een talent; hij is de eerste van zijn familie die zich kwalificeert voor de universiteit. Even overweegt hij een studie journalistiek, maar uiteindelijk kiest hij voor informatica.
Met zijn diploma op zak begint Robinson bij softwarebouwer Oracle, daarna werkt hij voor Siebel en Sybase. ‘Ik bevond mij nooit in de gevarenzone, maar door de toenmalige harde bedrijfscultuur ging ik ook niet altijd met plezier naar mijn werk en was ik vaak gestrest. Mijn eerste vergadering was om zes uur ‘s ochtends, mijn laatste om tien uur ‘s avonds.’
Bij Salesforce heeft Robinson het wel naar zijn zin, maar toch besluit hij in 2007 te vertrekken. Hij wil op eigen benen staan, keert terug naar het Verenigd Koninkrijk en wordt de baas bij softwarebedrijf Velocix en vervolgens Iris Software. Eerst is hij bestuursvoorzitter, maar na verloop van tijd krijgt hij een toezichthoudende rol, een functie waarin hij tot zijn spijt op afstand staat van de dagelijkse gang van zaken.
Gelukkig is dat euvel verholpen als Robinson in september 2017 bestuursvoorzitter wordt van Exact. ‘Hier kan ik de technieken van Marc Benioff weer toepassen’, zegt hij. ‘Onze medewerkers formuleren zelf de visie van het bedrijf,iedereen mag drie dagen per jaar besteden aan een goed doel en afgelopen juni hebben wij bij Exact het Suikerfeest gevierd.’
Na afloop van het interview laat Robinson zich enthousiast fotograferen voor de gevel van het hoofdkantoor. Daar hangt een gigantische Pride regenboogvlag die de diversiteit benadrukt waar hij dagelijks naar streeft.
De 53-jarige Phill Robinson wordt geboren in het Britse Leicester en studeert informatica in Coventry. Na de universiteit gaat hij aan de slag voor Amerikaanse bedrijven die hun basis hebben in Silicon Valley in Californië. In eerste instantie is hij een programmeur, later concentreert hij zich vooral op de marketing van softwareproducten.
Van 2003 tot 2007 werkt Robinson bij Salesforce en komt hij in aanraking met Marc Benioff. In die tijd leert Robinson dat het in het bedrijfsleven niet alleen draait om de omzet en winstcijfers, maar vooral om de medewerkers. Wanneer zij zelf de strategie van het bedrijf mogen formuleren, voelen zij zich betrokken en verantwoordelijk en proberen zij de doelen kost wat kost te realiseren.
Sinds september 2017 is Robinson bestuursvoorzitter van softwarebedrijf Exact, een functie waarin hij het voorbeeld van Benioff probeert te volgen. Phill Robinson is twee keer getrouwd en heeft vijf dochters, drie uit zijn eerste huwelijk, twee stiefdochters uit zijn tweede.
De 53-jarige Marc Russell Benioff bouwt al op de middelbare school software, in eerste instantie vooral in de vorm van spelletjes voor de dan populaire Atari computer. In 1999 richt hij Salesforce op, een bedrijf dat uitgroeit tot een van de grootste techbedrijven ter wereld. Voor Benioff maakt filantropie een vanzelfsprekend onderdeel uit van zijn bedrijfsmodel.
Bron: Redactie, Toen ik zijn hawaïshirt zag, wist ik: het kan anders www.fd.nl,