1 op de 5 Nederlanders had het afgelopen jaar last van één of meerdere psychische aandoeningen. Veel werkgevers hebben bijgevolg mensen in dienst met psychische klachten. “Psychische klachten betekenen niet dat je niet kunt werken”, stelt hoogleraar Evelien Brouwers in een interview voor de campagne ‘Hey, het is oké’. Brouwers doet met haar team onderzoek naar duurzame inzetbaarheid van mensen met een psychische aandoening.
Volgens de hoogleraar is het belangrijk om als medewerker en werkgever je te richten op mee blijven doen. Inzetbaarheid wordt door veel meer bepaald dan diens psychische klachten. Denk aan: de relatie met en ondersteuning vanuit de leidinggevende, werkcultuur, autonomie, werkdruk en werkplezier. Maar ook dat een medewerker weet wat hij/zij waardevol vindt in het werk. “Of dat nu nieuwe dingen leren is, of betrokken zijn bij belangrijke beslissingen. Vervolgens kun je samen onderzoeken of het werk dat mogelijk maakt. En of het iemand zelf ook lukt om dit echt te doen”, aldus Brouwers.
Lees het volledige interview ‘Mogen zijn wie je bent’ met Evelien Brouwers op de website Hey, het is oké van de rijksoverheid. De campagne van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is een oproep om aandacht te hebben voor psychische klachten op de werkvloer, zodat medewerkers optimaal en met plezier hun werk kunnen (blijven) doen.
Bronnen: Nieuwsredactie: “Mogen zijn wie je bent”, heyhetisok.nl.
Nieuwsredactie: “Campagne vraagt aandacht voor psychische klachten op de werkvloer: belangrijk voor werknemer en werkgever”, rijksoverheid.nl, 15 november 2021.