5 September 2024

Psychosociale preventie – wat kost het en wat levert het op? De uitgangspunten

Wat kost een burn-out? Wat kosten psychosociale verbetermaatregelen en wat leveren ze op? Het is lastig om de beheersing van psychosociale risico’s bedrijfseconomisch inzichtelijk te maken. Lastig, maar niet onmogelijk.

Investeren in psychosociale risicobeheersing is lastiger dan investeren in de beheersing van tastbare risico’s (bijvoorbeeld fysieke belasting). Want bij die laatste is het mogelijk de aanschaf-, onderhouds- en trainingskosten plus afschrijving per jaar te vergelijken met de verminderde arbeidsuitval.

Dat lukt niet bij een preventiebudget. Wel kunnen de uitvalkosten hier de basis vormen en valt de budgetbewaking te koppelen aan periodieke meetpunten (De Greef et al., 2011). Het knelpunt daarbij is de interne budgettering. Draagt de ene afdeling de kosten terwijl de andere van de opbrengsten profiteert, dan kan dat tot ontevredenheid leiden. Daarom is het cruciaal om af te stemmen tussen de niveaus en het budget te sturen op het hoogste niveau.

Lees het volledige artikel op de site van arbo-online.nl

Bron: Van der Minne, S.: ‘Psychosociale preventie – wat kost het en wat levert het op? De uitgangspunten’, arbo-online.nl, 4 september 2024.

Advice?

Would you like advice or more information?

Contact Form