Sociale veiligheid is een actueel en belangrijk thema in veel organisaties. Het speelt in vrijwel alle sectoren en raakt aan de manier waarop werk wordt ingericht. Het beïnvloedt onder meer hoe functies vorm krijgen, hoe verantwoordelijkheden worden verdeeld, hoe teams samenwerken en de wijze waarop leiderschap invulling krijgt.
Sociale veiligheid gaat over bescherming tegen door mensen veroorzaakte bedreigingen en criminaliteit. Het gaat hier dus niet om fysieke veiligheid wanneer je werkt met machines of gevaarlijke stoffen, maar om sociaal-emotionele veiligheid. Denk aan intimidatie, pesten, agressie, discriminatie of machtsmisbruik. Mensen moeten zich veilig voelen om goed te kunnen functioneren.
Sociale veiligheid speelt in tal van sectoren een rol. Denk aan het openbaar vervoer, recreatie, energie- en milieudiensten, supermarkten, zorginstellingen, onderwijs en horeca.
Ook de functies waarin sociale veiligheid een rol speelt, zijn divers. Zo zijn er functies waarin het actief handhaven van veiligheid tot de kerntaken behoort – zoals het geval is bij BOA’s, toezichthouders en begeleiders. Daarnaast zijn er functies waarin veiligheid niet de hoofdtaak is, maar wel een belangrijk onderdeel van het werk is. Denk aan balie-medewerkers, docenten of zorgverleners. Daarnaast zijn er ook nog ondersteunende functies zoals HR-adviseur of vertrouwenspersoon, die een rol spelen bij het organiseren en borgen van sociale veiligheid.
Lees het volledige artikel op de site van awvn.
Bron: Koetsier, I.: ‘Sociale veiligheid en waarderen van werk’, awvn.nl, 15 juli 2025.